Wereld Back-up Dag: Waarom het belangrijker is dan ooit

World Backup Day is geboren uit spijt.

Het verhaal gaat dat het idee op Reddit ontkiemde, zoals zo vaak, toen een arme ziel klaagde over het verlies van een harde schijf, waarvan tragisch genoeg geen back-up was gemaakt. Als ze maar beter voorbereid waren geweest…

Uit dat eenvoudige, maar indringende bericht is een wereldwijde inspanning voortgekomen om dergelijke spijt te voorkomen. Daarom houden we nu 31 maart, vlak voor 1 april, vrij om iedereen die wil luisteren eraan te herinneren dat ze voorbereid moeten zijn op gegevensverlies en -diefstal. Laat u niet misleiden door het niet back-uppen van uw gegevens!

Nu World Backup Day in 2022 zijn tweede volledige decennium ingaat, zouden zowel individuen als organisaties er goed aan doen gehoor te geven aan de oproep tot actie. In feite is World Backup Day nu belangrijker dan ooit tevoren.

Meer gegevens, meer problemen

De eerste World Backup Day werd gevierd in 2011 – oftewel 29 iPhone-modellen, 20 Marvel-films, drie Amerikaanse presidenten en één pandemie geleden. Het volstaat te zeggen dat onze wereld er heel anders uitziet, net als onze gegevens.

Om te beginnen hebben we er nu veel meer van. Van 2011 tot 2022 is de totale hoeveelheid gegevens die wereldwijd wordt gecreëerd, volgens Statista met 92 zettabytes toegenomen. (Ter referentie, een zettabyte is een miljard terabytes. Bekijk het eens op deze manier: Als elke terabyte in een zettabyte een kilometer zou zijn, zou dat gelijk staan aan 1.300 retourtjes naar de maan. Vermenigvuldig dat met 92 en je krijgt een idee van de hoeveelheid gegevens waar we het over hebben).

Naarmate de hoeveelheid gegevens toeneemt, neemt ook de waarde ervan voor ons toe. Medische dossiers, financiële overzichten, vertrouwelijke informatie over werknemers, geheime overheidsdocumenten, foto’s van uw huisdieren, het leeft allemaal ergens elektronisch. Een pessimist zou dit op een andere manier kunnen bekijken. Hoe meer gegevens we hebben, hoe meer we kunnen verliezen.

De pijn die gepaard gaat met het verlies van gegevens – door een menselijke fout, hardwarestoring, natuurramp of diefstal – is vandaag de dag bijna alomtegenwoordig. Zelfs grootouders begrijpen (over het algemeen) het belang van het maken van back-ups van hun foto’s in de cloud. Hoewel het verlies van familiefoto’s frustrerend en zelfs verdrietig kan zijn, kunnen de financiële, juridische en reputatiegevolgen van gegevensverlies catastrofaal zijn voor bedrijven, overheden en andere grote organisaties.

En dit is het laatste feit: naarmate de hoeveelheid en de waarde van gegevens toeneemt, zullen ook de pogingen om deze te stelen en/of te compromitteren toenemen. Wie de recente krantenkoppen volgt, weet dat dit waar is.

Volgens Cybersecurity Ventures zullen de kosten van cybercriminaliteit wereldwijd jaarlijks met 15 procent toenemen. Tegen 2025 zal de schade naar verwachting oplopen tot 15 biljoen dollar per jaar, tegenover 3 biljoen dollar in 2015. Dat zou de grootste overdracht van economische rijkdom in de geschiedenis van de mensheid betekenen – exponentieel groter dan de kosten van natuurrampen en winstgevender dan de wereldwijde verkoop van alle belangrijke illegale drugs samen.

Terug naar de basis

De ongelukkige waarheid van onze tijd is dat het waarschijnlijk niet de vraag is of er gegevens verloren zullen gaan, maar wanneer. Gegevens kunnen per ongeluk worden gewist of beschadigd raken. Virussen, fysieke schade of formatteringsfouten kunnen ze onleesbaar maken voor zowel mensen als software. Cyberaanvallen worden niet alleen steeds frequenter, maar ook steeds geraffineerder, waarbij criminelen nieuwe en creatieve manieren vinden om bij onze gegevens te komen.

Het ziet er steeds meer naar uit dat gegevensverlies – althans voor enige tijd – onvermijdelijk is.

In het licht van deze realiteit worden we eraan herinnerd hoe belangrijk de boodschap van World Backup Day eigenlijk is. De behoefte aan veilige, betrouwbare back-ups is nog nooit zo groot geweest, vooral voor kritieke sectoren zoals gezondheidszorg, productie, financiële dienstverlening, overheid, onderwijs en transport. Er is gewoon geen ruimte voor “Als alleen”-scenario’s die eindigen in gegevensverlies en spijt.

Back-ups kunnen echt een verschil maken bij de bescherming van uw kritieke gegevens. Om te beginnen moeten organisaties ervoor zorgen dat ze zich houden aan de gouden regel van gegevensbescherming: de 3-2-1 back-upregel. Deze regel houdt in dat u drie exemplaren van uw gegevens moet bewaren (het origineel en twee back-upkopieën) op twee verschillende media (bijv. cloud) met één kopie off-site in geval van een natuurramp of andere gegevensramp.

Naarmate gegevensverlies onvoorspelbaarder wordt, is de behoefte aan een air-gapped/harded back-updoel ook een must geworden. Veel soorten ransomware of schadelijke processen zullen nu proberen back-upgegevens te verwijderen of te versleutelen. Het is van vitaal belang dat de back-ups van uw organisatie tegen dergelijke bedreigingen worden beschermd.

Het goede nieuws is dat er, met een beetje extra initiatief, redenen zijn om aan te nemen dat onze gegevens kunnen worden beschermd en teruggehaald wanneer dat nodig is. Gelukkig zijn de huidige back-up- en hersteloplossingen eenvoudig te beheren, betaalbaar, flexibel en niet opdringerig.

Met de gedachte aan Wereld Back-up Dag, zorg er voor dat u over de juiste back-up en hersteloplossingen beschikt. Bescherm uw gegevens, waar ze zich ook bevinden, met iland en 11:11 Systems. U zult er geen spijt van krijgen.

Voor meer informatie: iland Secure Cloud Backup.

Join the companies doing great things with iland

iland Customer Logos